Genbrugssten er et nyt affaldsanlæg i AVV-familien og blev åbnet i 2018. På anlægget renser vi gamle mursten, så de kan indgå i nye byggeprojekter. Stenene kommer fra AVV’s genbrugspladser eller entreprenører i lokalområdet. På den måde sikrer vi, at ressourcerne håndteres lokalt og forbedrer miljøet og det lokale miljøregnskab via en reduceret CO2-udledning.

Lokalt kredsløb

Ved at rense mursten fra nedrivningsopgaver i den nordlige del af Jylland holder vi stenene i lokalt/regionalt kredsløb, og miljøet spares for energibelastningen ved brænding af nye mursten. Hver genbrugt mursten sparer miljøet for 0,5 kg CO2. Der går op til 16.000 mursten til at bygge et enfamiliehus – dvs. man sparer 8 ton CO2 ved at bygge med genbrugte mursten i stedet for med nye.

Arbejde med mening

Genbrugssten er et godt eksempel på, hvordan man kan samtænke cirkulær økonomi og produktion med social samvittighed. Anlægget beskæftiger borgere, der savner tilknytning til arbejdsmarkedet. Vi vil opkvalificere borgerne, hjælpe dem videre i et meningsfuldt arbejdsliv og understøtte lokal beskæftigelse og vækst. Hos AVV har vi gode erfaringer med lignende projekter i vores reparationsværksteder tilknyttet AVV’s Genbrugsbutik. Her har 49 mennesker gennem de seneste år været tilknyttet vores værksteder.

Renses uden vand og kemikalier

Stenene renses uden brug af vand og kemikalier. Det færdige produkt er CE-mærket og har derfor fuldt ud samme holdbarhed og kvalitet som nye mursten, så det kan bruges direkte i nybyggeri. Rensningen foregår i disse fire trin:

Besøg Genbrugsstens hjemmeside her