
Dit skrot og skrald kan have stor værdi for andre. Også hårde hvidevarer. Så pas på dem - også under transporten til det, du troede var sidste holdeplads for dine gamle maskiner, nemlig genbrugspladsen.
Nu er det slut med at sende hårde hvidevarer direkte videre som skrot, for helt op mod 25 % af maskinerne fungerer faktisk stadig. Eller kan med små greb få livet forlænget. Og alle borgere kan hjælpe med at levetidsforlænge de (ellers) gamle hårde hvidevarer. Og dermed passe på miljøet.
Gamle hvidevarer kan i sagens natur være skrammede og slidte.
Men man må gerne transportere dem nænsomt til genbrugspladsen, uden buler.
Normalt ville man i gamle dage uden videre bare smide rundt med maskinerne, for de ville alligevel blive sendt til skrot og omsmeltning. Men det er altså slut nu.
– Det gør ikke noget, at maskinen ikke virker – vi istandsætter den, ellers kasserer vi den til skrot for dig, siger Michael Vinter, der er reparatør hos AVV.
Flere steder er der på genbrugspladsen opstillet nye specielle containere til at tage imod hvidevarerne. I første omgang i Løkken, Dronninglund og Hjørring øst (forsøgspladser fra 2019). Men flere pladser kommer til.
Ordningen er en del af AVV's Godt gjort-projekter, som arbejder med at gøre noget godt for miljøet og samtidig give personer på kanten af arbejdsmarkedet en chance og beskæftigelse.
Tidligere forsøg
Tilbage i 2018 kørte AVV et forsøgsprojekt omkring reparation. Forsøget var støttet økonomisk af Nordisk Ministerråd og udført i et samarbejde mellem AVV og den private virksomhed "De Grønne Hvidevarer". Formålet var praktisk at undersøge, om man kan mindske miljøbelastningen og spare på ressourcerne ved at forlænge de bedste hvidevarers levetid. Det kan man. Og derfor er projektet i 2019 sat på skinner.
Se vores projekt-video fra 2018 her. I dag er der en anden reparatør, som er direkte ansat hos AVV - men videoen giver stadig mening i forhold til kernen i projektet: