(Se videoer nederst)

Kan man bruge læder igen? Svaret er et rungende ja. Og det er der flere fordele ved. Det belaster ikke klimaet. Det er ofte i lige så god kvalitet som nyt læder. Og så kommer det brugte læder i form af produkter og råvarer fra Nordværk i Hjørring i øvrigt med et stort plus på den sociale bundlinje.

Mindre spild - nye produkter

Hvert år spildes tonsvis af brugte møbler – herunder møbler med godt læder. Spildet sker, når møbler bare smides ud og brændes i de store ovne. Men hos Nordværk laver man under projektet Godt gjort om på det. Her afrigges ellers kasserede sofaer for det gode læder, det behandles og vaskes, kvalitetssikres – og kan leveres i metermål til nye produkter: tasker, hynder, forklæder, puder og meget andet. Idéen er simpel, ny og banebrydende.

Det menneskelige plan

Brugt læder er et genbrugsråmateriale af de helt store.  Det er godt for miljøet. Det giver økonomi. Og det giver på det menneskelige plan et stort plus – da det ofte er personer på kanten af arbejdsmarkedet, der fører hobbykniven og symaskinen. Personerne kan måske have brug for fleksible og skærmede arbejdspladser, at få afdækket ressourcer/begrænsninger, behov for at udvikle sig socialt og fagligt, og lære om værdier, kulturer og normer på en arbejdsplads.

Det endelige resultat betyder også, at man får nye produkter, der kommer med patina og historier. Hvis det gamle læder kunne tale, så ville det fortælle om oplevelser gennem tiden. Oplevelser om personer, som måske har friet, har født eller andre skelsættende begivenheder. Men selvfølgelig kunne det også fortælle os om timevis af tv-kiggeri, fødselsdage i familien, spændende romaner – og hvem, der har siddet i læderet imens.

Råstof til andre virksomheder

Med læderværkstedet bringes nyt liv i noget af det, der ikke kan sælges til direkte genbrug i Nordværks genbrugsbutik – eller som ellers skulle have været brændt af. De nye produkter sælges – og læderet kan som råstof også købes af andre virksomheder, samarbejdspartnere og kunder. Læderet kan fx forarbejdes yderligere af designvirksomheder, med fokus på bæredygtighed og grøn omstilling – og som gerne vil have den menneskelige historie og dimension med ind i deres produkter – og altså give et positivt skub opad på den sociale bundlinje.  

Den miljømæssige gevinst

Produktion af nyt læder udleder store mængder drivhusgasser fra kvægproduktionen, og påvirker det lokale miljø negativt med et stort vandforbrug og højt forbrug af miljøskadelige kemikalier. Ved at skifte til genbrugslæder undgår man disse påvirkninger.

Genbrugslæderet er altså miljøvenligt og socialt forsvarligt, og aftagere kan styrke deres bæredygtige profil og tilføje ekstra værdi til egne produkter.

Ønsker du eller din virksomhed at benytte bæredygtigt genbrugslæder til jeres produkter - så se med her :-)