Du kan købe brugte hårde hvidevarer i Nordværks Genbrugsbutik og online på www.GodtGjort.dk. Maskinerne er reparerede og sælges med 6 måneders garanti. Kig forbi og gør en bæredygtig handel.

Se her videoindslag fra sidste gang, da Nordværks Genbrugsbutik solgte hårde hvidevarer (et forsøg, som nu er gjort permanent):

Normalt bliver hvidevarer sendt direkte til skrot via genbrugspladsen. Sådan har det i hvert været i mange år. Men det er synd, for helt op mod 25 % fungerer faktisk stadig. Eller kan med små greb få livet forlænget.

– Mange folk skifter måske hårde hvidevarer ud, som ellers intet fejler eller med få midler kan fungere et par år endnu, fortæller Michael Vinter, driftsleder af hvidevareværkstedet hos Nordværk i Hjørring.

Michael Vinter står for at kontrollere og eventuelt reparere hvidevarerne. De brugte hvidevarer sælges med 6 måneders garanti online på Godt Gjorts hjemmeside og i Nordværks Genbrugsbutik i Hjørring.

Test og reparationer giver også mulighed for, at folk på kanten af arbejdsmarkedet kan prøve kræfter med et meningsfyldt arbejde gennem et praktikforløb.            

Afleveres på genbrugspladser

Hvidevarerne kommer ind via Nordværks genbrugspladser i Løkken, Dronninglund og Hjørring øst (forsøgspladser i 2019). Og hvidevarereparatøren har en opfordring til folk, der skiller sig af med sine gamle hårde hvidevarer: 

– Gamle hvidevarer kan i sagens natur være skrammede og slidte. Men man må gerne transportere dem nænsomt, uden for mange buler, opfordrer Michael Vinter. Og fortsætter med at understrege: – Der er ligefrem opstillet nye specielle containere til det på genbrugspladsen, så hvidevarerne kan transporteres nænsomt videre. Normalt ville man i gamle dage uden videre bare smide rundt med maskinerne, for de ville alligevel blive sendt til skrot og omsmeltning.

Hvidevarereparatøren er mest på udkig efter brugte hvidevarer, der er mindre end 8-9 år gamle. De mærker, som den erfarne reparatør gerne ser, er kvalitetsmærker som fx Asko, Miele, Siemens, Bosch, AEG, Electrolux, Gorenje, Whirlpool, Blomberg eller Bauknecht.

– Det gør ikke noget, at maskinen ikke virker – vi istandsætter den, ellers kasserer vi den til skrot for dig, siger Michael Cavallius.

Tidligere forsøg

Tilbage i 2018 kørte Nordværk et forsøgsprojekt omkring reparation. Forsøget var støttet økonomisk af Nordisk Ministerråd og udført i et samarbejde mellem Nordværk og den private virksomhed "De Grønne Hvidevarer". Formålet var praktisk at undersøge, om man kan mindske miljøbelastningen og spare på ressourcerne ved at forlænge de bedste hvidevarers levetid. Det kan man. Og derfor blev projektet i 2019 sat på skinner med ansættelse af en uddannet fagperson og opgradering af værkstedet i Hjørring.

Se vores projekt-video fra 2018 her. I dag er der en anden reparatør, som er direkte ansat hos Nordværk - men videoen giver stadig mening i forhold til kernen i projektet: