Som det første affaldsselskab i Danmark har AVV lanceret en webshop udelukkende med reparerede og upcyclede genbrugsvarer. 

Det sker gennem www.GodtGjort.dk, som sælger reparerede hårde hvidevarer, cykler og upcyclede læderprodukter. Webshoppen er programmeret af det lokale Hjørringfirma NEWWWEB ApS.

Varerne stammer fra borgere i Hjørring og Brønderslev kommuner, som kasserer gamle lædersofaer, cykler eller hårde hvidevarer på genbrugspladserne. Tingene kommer en tur forbi AVV’s projekt Godt Gjort, hvor de repareres eller upcycles på værksteder af professionelt personale og personer på kanten af arbejdsmarkedet. Godt gjort-aktiviteterne været i gang siden 2017, hvor varerne er blevet solgt i AVV’s Genbrugsbutik. Og nu får hele Danmark altså også muligheden.

Til gavn for miljø og mennesker

Den nye webshop er et yderligere skub i den rigtige retning for mindre belastning af miljøet. Der er nemlig gode gevinster ved at bruge ting igen – eller få ny værdi gennem en upcycling.

Godt gjort har et stort plus på den menneskelige bundlinje, da det ofte er borgere på kanten af arbejdsmarkedet, der fører hobbykniven, symaskinen eller svensknøglen. Disse borgere kan have brug for fleksible og skærmede arbejdspladser, hvor deres arbejdsressourcer afdækkes, hvor de kan udvikle sig socialt og fagligt og samtidig lære om værdier, kulturer og normer på en arbejdsplads.

Hårde hvidevarer med 6 måneders garanti

I mange år er hårde hvidevarer blevet sendt direkte til skrot via genbrugspladsen – men det er synd, for helt op mod 25 % fungerer faktisk stadig, eller kan med små greb blive levetidsforlænget.

”Mange folk skifter måske hårde hvidevarer ud, som ellers intet fejler eller med få midler kan fungere et par år endnu.”

- Sådan fortæller Michael Cavallius, driftsleder af hvidevareværkstedet hos AVV i Hjørring. 

Når de reparerede hårde hvidevarer har været forbi Michaels værksted, gives der 6 måneders garanti, hvilket giver kunderne en ekstra tryghed i deres køb af et genbrugsprodukt.

Vi tror på, at vores hårde hvidevarer er et særdeles interessant produkt for områdets mange sommerhusejere, eller folk der leder efter et kvalitetsprodukt, der ikke koster en formue”

– Steen Madsen, Direktør for Affaldsselskabet Vendsyssel Vest.  

Cirkulær økonomi i praksis

Også når det kommer til læder, giver det god mening at genbruge det, da produktionen af nyt læder har stor påvirkning på miljøet. Produktionen af læder kræver et stort forbrug af både vand samt miljøskadelige kemikalier, og disse påvirkninger minimeres ved at levetidsforlænge læderet. Genbrugslæder er tilmed et rigtig godt genbrugsråmateriale, da læderet blot bliver flottere med tiden og får et rustikt og patineret udtryk.

”Med denne webshop, når vi ud til en kundegruppe, der prioriteter kvalitet, og som ikke er villige til at gå på kompromis med bæredygtigheden.”

– Steen Madsen, Direktør for Affaldsselskabet Vendsyssel Vest.

På webshoppen kan man købe unika læderprodukter der tæller alt fra tasker og hynder til forklæder og puder, og disse har alle haft et tidligere liv som enten lædersofa eller stol. Med denne lancering skubber vi som affaldsselskab ikke bare på den grønne omstilling, men også til en tankegang, der bygger på cirkulær økonomi med mennesker i fokus. Det er ærligtalt Godt gjort.