Skal vi bruge 60 mio. kr. af forbrugernes penge på at rive et trimmet og velfungerende energianlæg ned, som har en værdi på 500 mio. kr. og så græs i stedet? Det lyder tudetosset og har ingenting med miljø og klima at gøre.

Sådan siger AVVs formand Jørgen Bing (SF) til den seneste tids debat om fremtiden for AVVs store energianlæg på Mandøvej, som har en værdi på de nævnte 500 mio. kr.

Ja til mindre forbrænding
- Vi er 100% enige i, at vi skal brænde mindre affald af og dermed lukke nogle forbrændingsanlæg i Danmark. Men i stedet for at se vores anlæg på en dødsliste, vil vi hellere lave en plan for en fremtidig ny brug af anlægget. Det kan omstilles til anden teknologi, så vi stadig kan være med til at levere billig og grøn varme i Hjørring, siger Jørgen Bing.

Han nævner varmepumper, energilager, CO2-lager og Power-to-x som muligheder.

Det er dyrt at etablere nye anlæg, og det vil helt oplagt være billigere at omstille AVVs anlæg til en fremtidig løsning, der er med til at sikre mindst 70% CO2 reduktion. I AVV går vi ind for genbrug og genanvendelse og ikke for at rive værdifulde anlæg ned, konstaterer Jørgen Bing.

Dialog om ny energiplan
Han tilføjer, at AVVs tanker stemmer helt overens med Hjørring Kommunes nye, ambitiøse energiplan. Her er tanken at omstille varmeforsyningen til ny teknologi uden at brænde noget af.

AVVs anlæg er en meget vigtig ressource, som selvfølgelig skal udnyttes. AVV inviterer til dialog med kommunen, varmeforsyningen og andre gode parter om at finde fælles, bæredygtige løsninger, fortæller Jørgen Bing.

140 arbejdspladser i Vendsyssel
Han tilføjer, at det også handler om lokale arbejdspladser. Da AVV blev stiftet for over 30 år siden var det for at opbygge en stærk genbrugsvirksomhed i Vendsyssel. Der er nu 140 ansatte med mangeårig ekspertise i at genbruge og genanvende affald og ressourcer.

Det guld skal vi ikke smide på gaden. Vi skal stadig forfølge strategien fra AVVs mødre og fædre om at skabe bæredygtige arbejdspladser her i Vendsyssel. Her er vores energianlæg en vigtig brik, konstaterer Jørgen Bing.