I Danmark smider vi hvert år 700.000 ton mad ud, der kunne være blevet spist. Du kan reducere dit og familiens madspild betydeligt med nogle få vaneændringer – og spare op mod 10.000 kr. om året. Husk, at selv små tiltag kan gøre en stor forskel, hvis mange gør dem.

Gode råd til at undgå madspild:

  • Lav madplaner og indkøbssedler: Planlæg ugens måltider og handl ind efter en indkøbsseddel. Så køber du kun det, du forventer at få spist og sparer penge på impulskøb.
  • Køb varer, der er tæt på udløbsdatoen: Hvis du alligevel forventer at spise din indkøbte mad samme dag, kan du lige så godt købe varer, der er tæt på udløbsdatoen. Nogle købmænd har en ”Red maden”-kasse, hvor du kan finde nedsatte varer, der er tæt på udløbsdatoen.
  • Overvej stykrabatter: Mange varer er billigere, hvis du køber flere ad gangen, men får du det spist? Hvis det alligevel ender i skraldespanden, er der ingen penge sparet.
  • Opbevar maden rigtigt: Du kan forlænge holdbarheden på grøntsager ved først at skylle dem og dernæst lægge dem i en beholder særligt udviklet til grøntsager.
  • Tilbered kun den mængde mad, du kan spise
  • Frys: Madrester skal hurtigt i fryseren. Du kan også fryse brød og kød ned, hvis du vurderer at du ikke kan nå at få det spist inden udløbsdatoen. Frugt i fryseren kan bruges til smoothies. Frosne kage- og brødrester kan bruges til romkugler.
  • Sidste anvendelsesdato og mindst-holdbar-til: Disse mærkninger er vejledende. Lugt til maden og vurdér selv, om maden reelt er blevet for gammel.
  • Hold høns: Høns kan spise madrester, og så giver de æg.

Find flere gode råd på ”Stop spild af mad”s hjemmeside 

PhD-projekt om madspild

Thomas Dyrmann Winkel har været ansat som PhD-studerende hos Nordværk og forsket i vores vaner omkring madspild. Se et klip fra TV2 Nord, der har fulgt projektet og familien Møller fra Hjørring, som indgik i et forsøg.