Den 4. september 2021 indviede vi vores biodiversitets-park bag genbrugspladsen i Hjørring Øst. Her får et væld af plantearter nu ro til at blomstre og tiltrække tusindvis af insekter og fugle. Men ikke nok med det: Samtidig klippede vores bestyrelsesformand, Jørgen Bing, snoren til et nyt kunstværk, der – med bestyrelsesformandens ord –indrammer hele problematikken: At vi skal passe på naturens ressourcer og bakke op om genbrug.

Bag kunstværket ”En ramme om naturen” står den anerkendte danske street art-kunstner Lise Vestergaard. Hun har bygget en ramme på 4 x 3 meter af kasseret legetøj indleveret på AVV’s genbrugspladser. Legetøjet omfatter alt fra vandpistoler og løbescootere til prinsesseslotte og strandlegetøj. Det hele er forgyldt og minder derfor umiddelbart om en klassisk billedramme. I rammens ene hjørne er placeret figuren af en pige, som sidder og kigger ud på biodiversitets-parken. Både kunstværket og parken er realiseret med støtte fra 15. Juni Fonden, der bl.a. støtter projekter, som skaber plads til natur og biodiversitet

Naturen og kunsten mødes

Kunstner Lise Vestergaard siger om sit værk:
- Jeg vil gerne bruge rammen til både at sætte fokus på naturen og involvere trash art. ”Trash art” er en specifik kunstform, der giver affald nyt liv og bruger det som en ressource. Det er det, jeg har gjort her: Affaldet interagerer med kunsten, og samtidig mødes naturen og kunsten. Jeg synes, det er fantastisk, at man herude på genbrugspladsen har et sted, hvor det kan lade sig gøre.

Lise Vestergaard er oprindeligt fra Hjørring. Hun er uddannet på Kolding Designskole og bor og arbejder nu i København, men udstiller i hele landet og verden. Hun har i løbet af sommeren udstillet i Milano og Madrid - og skal i løbet af de næste par måneder udstille i Paris, Venedig og Marbella med sin kunst.

Fra græsplæne til vild natur

Biodiversitets-parken, som Lise Vestergaards kunst indrammer, er et område på 2 hektar. Idéen til området opstod, da vi for 1,5 år siden byggede sin ressourcehal, der bl.a. rummer de store mængder af plast- og metalaffald, som indsamles til genanvendelse hos borgerne i Hjørring og Brønderslev. Bestyrelsesformand Jørgen Bing fortæller:
- Da vi anlagde ressourcehallen, kiggede vi på området omkring den, og det var en god anledning til at tilgodese naturen ved at omlægge græsplænerne til vild natur. Allerede nu kan vi se en fremgang i artsrigdom og diversitet. Som fritidsornitolog glæder det mig f.eks., at man nu kan møde en fugleart som stillidsen her. 

Vores biodiversitets-park bidrager til Hjørring Kommunes projekt, Naturkommunen blomstrer vildt – projektet, som DR fulgte i dokumentaren ”Giv os naturen tilbage”. Ved indvielsen af biodiversitets-parken viste også kommunens naturvejleder Laus Gro-Nielsen rundt på området, og bagefter var der workshop med instruktion i, hvordan man laver sine egne frøbomber af indsamlede blomsterfrø.

Insta-moments på genbrugspladsen

Bestyrelsesformand Jørgen Bing forklarer, hvorfor affaldsselskabet vælger at installere kunst på genbrugspladsen:
- Kunsten kan formidle tingene på en anderledes og overraskende måde. Med Lises kunstværk får vi præsenteret AVV’s kernebudskab og fortalt, at cirkulær økonomi og den grønne omstilling hænger tæt sammen med kreativitet og idérigdom. 

Lise Vestergaard supplerer:
- Vi håber, at rammen her vil invitere til gode Insta-moments, hvor man sætter sig ved siden af pigen og bliver en del af det grønne billede, så vi kan forenes med naturen på genbrugspladsen.