Jørgen Jensen er en af hverdagens affaldshelte. Han bruger sin fritid på cyklen og samler skrald op på sin vej. Det hele afleverer han på Nordværk’s Genbrugsplads i Lendum, der jævnligt får besøg af ham med store og besynderlige læs affald.

Plastik i lange baner. En kompressor. Bildæk. Tomme øldåser og vinkartoner. En græsslåmaskine. En printer. Og endda en hel flæskesteg og torskefileter. Disse ting er på toppen af Jørgen Jensens liste over mærkværdige skraldefund i grøfter og vejkanter omkring Lendum. Han samler skraldet op på sine ugentlige cykelture. Og transporterer det til nordværk’s genbrugsplads i Lendum.

Jørgen Jensen er forundret over den mængde affald, han finder. Han kan fremvise billeder af det ene og andet, som gennem tiden er samlet op. Han tager billeder af alle læs, som sendes videre til genbrugspladsen. Han forstår ikke, at folk virker til at være ligeglade med affaldet og på den måde bare smider det på veje og i grøftekanter.

– Tag affaldet med hjem. Det er let. Det hører ikke til i naturen!

Sådan lyder opfordringen fra Jørgen Jensen. Han mener, at vi alle har fået gode muligheder for at komme af med affaldet derhjemme med de nye indsamlingsordninger, og der er også gode muligheder for at komme på genbrugspladserne.

– Vores efterkommere skal også nyde naturen uden mikroplastik og andet skidt. De skal også kunne drikke vandet og trække vejret, mener Jørgen Jensen.

Jørgen Jensen har altid sin gule vest på, så sikkerheden er i orden. Det er også sådan de lokale omkring Lendum ser ham, når han stopper cyklen for at samle skrald op. Bag på vesten står det tydelige slogan ”Hold Danmark Rent” – han har som sådan ikke noget med kampagnen at gøre, men det er et godt budskab, pointerer han. Han er frivillig på sin helt egen måde, og uden at det er organiseret.

– Cyklen er en god måde at få motion på — så er jeg fri for at tage i fitnesscenter, griner Jørgen Jensen. Han fortsætter: – Bagefter har jeg det godt, sådan en tur klarer hjernen. Det er godt for psyken at køre affald på genbrugspladsen.

Turene er ofte op til tre timer ad gangen. Afhængig af vind og vejr. Undervejs skal der også snakkes med folk rundt omkring.

Affaldet er så at sige alt. Lige fra små stykker plastik til engang et helt dæk til en lastbil. På en enkelt tur fandt han engang hele 42 øldåser på blot 1 km vejkant - rekord på så kort en strækning. Og han kender en strækning, hvor der så godt som altid er smidt tømte vinkartoner. Så nogle personer får tørsten stillet, mener Jørgen Jensen.

Det mest eksotiske fund, han har gjort, var en stjålet møntsamling. Den lå smidt et stykke uden for Lemdum og kom med politiets hjælp tilbage til rette ejer.

De fleste ville kalde en person som Jørgen Jensen en helt, der gør et flot stykke frivilligt arbejde. Han afviser, at det er tilfældet og ønsker sig ikke nogen medalje. Han har kun ét stort og meget præcist ønske:

– Folk skal holde op med at smide affald i naturen.

Jørgen Jensen har samlet affald i de seneste tre år, hvor han kommer afsted to-tre gange om ugen. Han går i det daglige op i hus og have og en lille smule jagt. Men cykelturene i fritiden er det vigtigste for ham. Han er 58 år og har de seneste seks år arbejdet som maler hos Skallerup Seaside Resort.

Billeder af Jørgen Jensen og mange af hans affaldsfund.