Genbrug er godt – mere genbrug er endnu bedre! Det er devisen for os hos affaldsselskabet Nordværk, hvor vi aktivt støtter lokalt samarbejde om salg af genbrugsvarer. For andet år i træk udgiver vi sammen med 30 andre genbrugsbutikker folderen Second Hand Vendsyssel. Folderen imødekommer et ønske fra egnens turister og andre ivrige genbrugs-shoppere.

Efterspørgsel fra turister

Hos Hjørring Turistservice sker det tit, at turister – både danske og udenlandske – efterspørger et overblik over, hvor man kan gøre gode genbrugsfund i området. Fine Lykke Larsen fra Turistservice fortæller:
”Vi oplever en stor interesse for genbrugsshopping. Turister, som interesserer sig for antik og kunsthåndværk, vil også gerne gå i genbrugsbutikker. De dyrker den individuelle købeoplevelse og vil gerne gøre et fund.”
Hjørring Turistservice udleverer derfor, via deres informationsstand på Hjørring Bibliotek, folderen Second Hand Vendsyssel.

Bidt af genbrug

Second Hand Vendsyssel står også på disken hos de 30 genbrugsbutikker i Hjørring og Brønderslev kommuner, der er nævnt i folderen – butikker, der er drevet af velgørende organisationer. Blandt dem er Røde Kors-butikken i Bredgade i Brønderslev. Her siger lokalformand Knud Jørgensen om butikkens udbytte af folderen:
”Det er rigtig godt for os at have fået sådan en folder. Vi får tit besøg af folk, som har lejet sig ind på Hotel Phønix, der ligger lige over for vores butik, og de vil gerne vide, hvad der ellers findes af genbrugsbutikker i området. Så er det fint at kunne stikke dem folderen. Der har ikke, mig bekendt, eksisteret sådan noget før, så folderen udfylder ligesom et hul i markedsføringen.”
Han fortsætter:
”Vi oplever det ikke som et problem, at vi reklamerer for vores ”konkurrenter”, tværtimod egentlig. Vi håber jo, at de andre også deler folderen ud, og så skal kunderne nok komme rundt til os alle sammen. Hvis man først er bidt af genbrug, er man tit villig til at køre en del rundt for at kigge i de forskellige butikker, kan vi se.”

Bager kagen større

Hvert år skifter ca. 1000 ton varer hænder i Nordværks Genbrugsbutik. Nordværk har drevet butik siden 1980’erne og oplever en stadigt stigende interesse for at købe kasseret tøj, isenkram, møbler med mere. Debatten bølger i perioder omkring, hvorvidt det er en opgave for affaldsselskaber som Nordværk at drive genbrugsbutik. Erfaringen viser imidlertid, at der er rigeligt med kunder til alle typer af butikker – de private, dem der er tilknyttet velgørende organisationer og de kommunalt drevne.
Hos Nordværk er holdningen derfor, at vi sammen bager kagen større, så endnu flere borgere vil støtte idéen om genbrug. Jo mere vi genbruger, jo mindre belaster vi nemlig miljøet med produktion af nye varer. Genbrug skaber desuden lokale arbejdspladser. I Hjørring er der således 12 medarbejdere tilknyttet Nordværks Genbrugsbutik på Mandøvej.